Fw int day 2023 2 goals sl 1024x574

Odpadna hrana po nepotrebnem obremenjuje omejene naravne vire in okolje, medtem zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane prinaša pozitivni gospodarski učinek za vse člene v verigi in je povezano tako s socialnim vidikom kot tudi podnebnim ter okoljskim vidikom. Čeprav je ozaveščenost o problematiki zavržene hrane vse večja, še vedno med odpadki konča ogromna količina neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane. V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih, sledita pa sektorja predelave in proizvodnje (20 %). Da bi pospešili prizadevanja EU na tem področju, Evropska komisija predlaga, naj države članice do leta 2030 za 10 % zmanjšajo količino odpadne hrane v predelavi in proizvodnji ter za 30 % (na prebivalca) skupaj v maloprodaji in potrošnji (restavracije, prehrambene storitve in gospodinjstva). Več o dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani lahko prebere TUKAJ.

Oglejte si tudi

mar.
12
2025

Kongres Zadružne zveze Slovenije 2025

Zadružna zveza Slovenije vsako leto organizira mednarodni Kongres, na katerem vam, odločevalcem v zadrugah, poslovnim partnerjem ter širši strokovni javnosti, predstavimo aktualne teme s področja gospodarstva, kmetijstva, zadružništva in širšega Evropskega prostora. Tokratni dvodnevni Kongres Zadružne zveze Slovenije bo potekal 12. in 13. marca 2025, v Grand hotelu Bernardin v Portorožu.

Preberi več