Novice

Slovenskega kmeta med krizo ne moremo pustiti samega

Zadružna zveza Slovenije letos obeležuje 150. obletnico organiziranega zadružništva na Slovenskem. V časopisu Kmečki glas preberite intervju s predsednikom Borutom Florjančičem, ki verjame, da je zadružništvo pravi poslovni model za krepitev slovenskega kmetijstva.

Preberi več

Koledar Zadružne zveze Slovenije

Zadružna zveza Slovenije letos praznuje dva pomembna praznika: s prvim bomo obeležili 50-letnico ponovne ustanovitve Zveze, z drugim pa se bomo poklonili 150-letni tradiciji zadružništva na slovenskem, ki se je začelo že leta 1872 v Ljutomeru. Osrednji motiv našega praznovanja, ki je ob tem še izraz spoštovanja do ročnega dela in spretnosti naših kmetic in kmetov, je doužnjek ali žetveni venec, spleten iz slame naših žitaric. Ta starodavna oblika praznovanja iz Pomurja, hkrati simbolizira tudi načela trajnostnega razvoja in delovanja v skladu z vodili krožnega gospodarstva, ki je na slovenskih kmetijah doma že od nekdaj. Na motivih s koledarja boste našli iz slame narejene izdelke za različne priložnosti iz vse Slovenije. Med njimi so doužnjek in drugi venčki, ptički ter srčki, slamniki, košarice in peharčki, pa tudi slamnata ptičja krmilnica. Ti izdelki niso le izraz spretnosti in tradicionalne trajnostne naravnanosti slovenskih kmetij, temveč tudi pomemben del slovenske identitete, ki nas združuje in krepi.

Preberi več

Od pravilno postavljene kmetijske politike odvisen obstoj pridelave slovenske hrane v prihodnosti

Ljubljana, 3. december 2021 – Na današnjem drugem regijskem posvetu Zadružne zveze Slovenije (ZZS), ki je združil zadružnike iz celjske, koroške-savinjske-šaleške, ptujsko-ormoške, prekmursko-prleške, štajerske, dolenjsko-belokranjske in posavske regije, je glavno vzdušje razprave usmerjala sredina novica o zagotovitvi dodatnih 310 milijonov eurov slovenskih sredstev v strateškem načrtu za obdobje 2023 – 2027.

Preberi več