Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je 10. novembra 2023 priredila Predsedničin forum z naslovom »Trajnostne preobrazbe prehranskih sistemov in doseganje prehranske suverenosti«. V uvodu v forum je poudarila: »Vprašanje prehranske suverenosti in samooskrbe je vprašanje, ali bomo imeli hrano in kakšna bo

Namen in cilj tokratnega Predsedničinega foruma je bilo iskanje konkretnih rešitev, v naslednjih korakih pa v sodelovanju z Vlado RS še njihova implementacija, ki bi pripomogla k okrepitvi prehranske suverenosti v državi. Predsednica države je odločna, da država na tem področju nujno potrebuje vizijo in voditeljstvo z jasnimi cilji in izdelanimi ukrepi. Le jasna vizija lahko aktivira vse, ki so udeleženi v prehranski verigi, saj bi delovala spodbudno. Kot ključna vprašanja za razpravo je navedla načine in pogoje, v katerih bo sistem prehranskih verig lahko zagotovil dovolj kakovostne hrane, da bomo manj odvisni od uvoza in različnih ekonomskih tveganj; dvig dodane vrednosti in storilnosti ter boljšo integracijo agroživilske verige; ter prilagajanje na podnebne spremembe in ekstremne vremenske pojave.

Na povabilo predsednice RS je bil gost foruma in eden od govornikov na razpravi o ključnih ekonomskih vprašanjih trajnosti kmetijstva tudi Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, ki je ob tem izpostavil: »Imamo čudovito in pestro podeželje z velikimi izzivi zelenega prehoda, odprtih trgov in seveda politike. Smo na križišču ali bodo odločevalci znali razumeti kmetijstvo in verigo ter bodo naredili vse, da še nadgradimo slovensko osnovo zdrave hrane. Pozivam jih na trezno in strokovno odločanje, saj lahko politično odločanje za samo del volilne baze vodi v dolgoročno odvisnost od hrane iz tujih trgov, ki ne izpolnjuje slovenskih standardov varnosti, kakovosti in tudi trajnosti.« Povedal je še, da ima slovenska kmetijsko-živilska veriga več vrzeli med drugim nizko cenovno konkurenčnost kmetijstva, pomanjkanje investicijskega kapitala v verigi, cene kmetijskih pridelkov ne pokrijejo dodatnih stroškov trajnosti, med deležniki v verigi pa je pri vsem tem šibka vertikalna povezanost, ki se je letos presegla in sicer s pripravo in sprejetjem skupnega pravilnika o masnih bilancah.

Izjava za javnost predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar je dostopna TUKAJ.

Prilagamo celotno predstavitev Boruta Florjančiča v pdf obliki.

Preberite tudi