Sejemsko dogajanje na razstavnem prostoru Zadružne zveze Slovenije v hali A je bilo pestro že od prvega sobotnega dne.

Za osrednji motiv razstavnega prostora na sejmu AGRA smo v duhu praznovanja letošnjih jubilejev - 150 let zadružništva na Slovenskem in 50 let ponovne ustanovitve ZZS- izbrali doužnjek ali žetveni venec iz Prekmurja.

Doužjek poudarja pomen povezovanja v kmetijstvu, trajnostni vidik kmetovanja, ki ga kmet spoštuje že od nekdaj ter pročelje stavbe Zadružne zveze Slovenije na Miklošičevi ulici 4, ki jo je leta 1907 kot Ljudsko posojilnico zasnoval znani arhitekt Josip Vancaš. Poleg razstavnega prostora so si obiskovalci v hali A lahko ogledali razstavo ZZS »Zadruge ščitijo prebivalstvo na deželi

Vse dni sejma so se na našem razstavnem prostoru s svojo pestro ponudbo, za katero so tudi letos na sejmu AGRA prejele številna priznanja in medalje v svojih kategorijah za odlično kakovost svojih izdelkov, gostovale zadruge, članice ZZS.

Obiskovalci so si tako lahko ogledali pestro sezonsko ponudbo sadja in zelenjave KZ Agraria Koper, KZ Sloga Kranj z žitaricami, krompirjem in sadnimi sokovi, poskusili so lahko mesnine in mesne izdelke KZ Saleška dolina, KZ Laško, KZ Rače, blagovne znamke Alpija KZ Tolmin, KZ Sevnica in sire blagovne znamke Planika.

Degustirali so odlična vina in penine vinskih kleti Klet Brda, Klet Krško, Hiša vin Emino, jabolčne sokove KZ Selnica ob Dravi ter bučna olja Oljarne Fram – KZ Ptuj.

Že na sobotni otvoritvi sejma je tudi predsednik ZZS Borut Florjančič slavnostno nagovoril goste in na popoldanski otvoritvi naše razstave Zadruge ščitijo prebivalstvo na deželi poudaril pomen zadružništva.

Agra2022

Zgodovina dokazuje, slovensko zadružništvo je zgodba o uspehu. Sistem, ki je preživel 150 let vzponov in tudi padcev, 150 let gospodarskih kriz, vojnih in povojnih obdobij, izzivov, ki so se marsikomu zdeli nepremagljivi. Pa jih je vse uspešno premagal. Verjamem, da je to zato, ker ga vodijo prave vrednote: solidarnost, povezovanje, pomoč, sodelovanje. Spoštovanje narave, spoštovanje sočloveka, spoštovanje surovine, ki jo ustvari. Spoštovanje do posla. Zadružništvo krepi pogajalski položaj slovenskih družinskih kmetij v verigi oskrbe s hrano ter s tem trajnostni razvoj slovenskega kmetijstva in podeželja.
Borut Florjančič, predsednik ZZS
Otvoritev

V ponedeljek je zjutraj potekal posvet Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Javno agencijo za varstvo konkurence in varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano z naslovom: Stanje v verigi preskrbe s hrano.


Prvi v verigi, kmetje in njihove zadruge, želimo pogodbene odnose, ki bodo ohranjali rentabilnost v celotni verigi. Če se pri tistemu, ki prideluje hrano, bistveno spremenijo stroški inputov, se pričakuje takojšen odziv deležnikov višje v verigi, tudi zadnjega. Model oblikovanja cen v verigi, ki se odziva na spremembe na trgu inputov, naj bo sestavni del pogodb. Ni dostojno, da so slovenski kmetje na področju odkupnih cen kmetijskih pridelkov stalno na evropskem repu.
Borut Florjančič, predsednik ZZS
Fotografija1

Popoldan je predsednik Borut Florjančič na drugem posvetu ministrstva »Strateški načrt skupne kmetijske politike 2023-2027« poudaril, da ZZS vztraja, da se s kolektivnimi naložbami, ki so edine naložbe s katerimi kolektivni upravljajo kmetje, v strateškem načrtu podprejo projekti kmetov, povezanih v zadrugah, organizacijah proizvajalcev in skupinah proizvajalcev, ki so namenjeni izključno kmetijskim pridelkom slovenskega porekla.

V torek je predsednik ob koncu dneva pozdravil številne obiskovalke in obiskovalce, ki so prišli navijat za svojo kandidatko na izboru za Naj kmetico v organizaciji založbe Kmečki glas ter pohvalil čudovito pozitivno in veselo ozračje prireditve ter številne spretnosti in vrline kmečkih žena.

Fotografija2

Sreda je na sejmu AGRA že tradicionalno dan zadružnikov. Tudi letos je Zadružna zveza Slovenije podelila priznanja zaslužnim zadružnikom in zadrugam ob njihovih jubilejih delovanja.

Slavljence in številno občinstvo je uvodoma nagovoril predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič. Spodbudne slavnostne besede pa so zadrugam, zadružnicam in zadružnikom namenili še Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS, Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Roman Žveglič, predsednik KGZS.

Popoldan je v organizaciji ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekala okrogla miza z naslovom »Povezovanje - ključ za stabilno prehransko verigo od kmeta do potrošnika« v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano«, v kateri so sodelovali Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, mag. Janez Rebec, predsednik upravnega odbora GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Uroš Lozej, vodja delovne skupine Trgovinske zbornice Slovenije za kodeks dobrih poslovnih praks med deležniki v agroživilski verigi in dr. Aleš Kuhar, agrarni ekonomist, izredni profesor na Biotehniški fakultete.

Govor

da je bilo v verigi oskrbe s hrano narejenih veliko napak, da pa bo energetski udarec, ki prihaja, prizadel slehernega v tej verigi - kmeta, predelovalca, trgovino, potrošnika. Ko se trgovina odloča za trgovske znamke, dolgoročno slabi ekonomsko okolje v katerem deluje.
Borut Florjančič, predsednik ZZS

Vse dni sejma so predsednik Borut Florjančič in ekipa Zadržne zveze Slovenije na svojem razstavnem prostoru gostili številne obiskovalce: poslovne partnerje, zadružne sodelavce in člane , predstavnike vladnih organov in inštitucij in medijev.

Premierno si obiskovalci našega razstavnega prostora lahko ponudbo zadrug ogledajo tudi virtualno preko nove spletne aplikacije Zadružno iz Slovenije.

Namenjena je ozaveščenemu kupcu, ki išče lokalno in trajnostno pridelano hrano, odločevalcem v ustanovah, ki morajo pri nabavi kmetijskih pridelkov in živil spoštovati javno naročniško zakonodajo in iščejo celovito ponudbo slovenske hrane višje kakovosti iz neposredne bližine ter gostincem, ki svojo prepoznavnost gradijo na ponudbi hrane iz slovenskih surovin, pridelanih na družinskih kmetijah.

Zadružno

Preberite tudi